Egyiptom - Alexandria

(Oldalak) > > > Alexandria

Alexandria, Nagy Sándor városa 

Alexandria a második legnagyobb városa Egyiptomnak és körülbelül 3,8 millió lakos él itt. A tengerpart mentén fekszik körülbelül 20 km – res hosszúságban.

Értékelés: Egyiptom Alexandria - Last minute utak, Egyiptom - Last minute utak, letenky

Történelme

Alexandriát, vagyis más néven Iszkandaríját i. e. 331 – ban alapította Nagy Sándor macedón király. A város, mely a nevét hordozza, a birodalmának kulturális és politikai központjának számított.  Az ő halála után is fokozatosan növekedett a város és jelentős kikötővé vált az európai és ázsiai üzleti útvonalak mentén. Ami az építészetet illeti, Alexandria bátran vetekedhetett Rómával és Athénnal. Alexandriában azonban legkitűnőbb az intellektualitás virágzása volt. Ebbe a városba érkeztek a legnagyobb tudományos, irodalmi és filozófiai elmék, akik abban az időben éltek. A híres könyvtár nagyobb számú tekercset birtokolt. A város nagyságát és hírét szimbolizálta a világítótorony, amelyet az ókori tudósok a világ hét csodájának tartották. Rómát Alexandria teljesen utolérte Kleopátra idején. Még azután is, ahogy római felségterületté vált, a legiskolázottabb városnak tartották a világon. A 4. századtól azonban a város kezdett hanyatlani, nemcsak az éhségjárvány, betegségek és háborúk miatt, de azért is, mert amikor a kereszténység a Római Birodalom hivatalos vallásává vált, az összes nem keresztény templomot a földdel tették egyenlővé. A hatalmas városból, ahol majdnem 1 millió ember élt, halászfalu lett. A legtöbb jelentős műemlék egy földindulás következtében megsemmisült. Csak a 19. században adta vissza Mohammad Ali pasa a kikötőnek a presztízsét azzal, hogy összekötötte a Nílussal és a régi város alapjain egy újat épített fel. Egész a Násziri forradalmig 1952 – ben Alexandria újra város lett, ahová a világ különböző sarkaiból érkeztek a tudósok. Egy kis időre Alexandria megint aranykorát élhette mint egy kozmopolita város. Ezekben az időkben itt majdnem 40 % külföldi élt, akik azonban az országot az 1950 – es években gyorsan elhagyták.

A mai Alexandria és emlékei

Sajnos, a régi híres város kincsei közül a mai modern Alexandriában csak keveset találhat meg. Ennek ellenére biztos, hogy megér egy látogatást. Található itt néhány jelentős múzeum, amelyek a hellénisztikus világ gyöngyszemének híres időszakát még felelevenítik.

Az egyik közülük a Görög- római Múzeum, amely a város szívében lelhető fel. Láthat itt 40 ezer műemléket, amelyeket a város alapításától az arabok általi 640 – es legyőzéséig szedtek össze. Várja Önt 25 helység, ahol megismerkedhet azzal a bélyegnyomattal, amely a nyugati társadalmunkat alakította.
A régi idők korától kezdve az újkorig térképezi fel az Alexandriai Nemzeti Múzeum ezt az időszakot. A királyi kincsek múzeuma bizonyítja az utolsó egyiptomi király Farúq furcsa viselkedését, aki szerette az extravaganciát és a legkülönfélébb divat és más érdekességeket.

A Nagy Könyvtárra, amely a város szimbóluma volt, és amely több mint fél millió tekercset rejtett magában, próbál kapcsolódniaz új Alexandriai könyvtár, a 21. század hatalmas építménye. A tervek szerint a kör alakú helyszínen 8 millió könyvet helyeznének el. Ezenkívül planetáriumnak, múzeumnak és más kiállító termeknek is kellene itt lenniük. Ez az építkezés kivételesen nagy hatású, a mintha a földbe vágott tárcsának a Nap feljöttének érzését kell ébresztenie.

Alexandriában sok dolog van, amit megéri megnézni. Felsorolhatjuk még például a tomai amfiteátrumot, a Nekropoliszt, a Kóm es- Suqáfa katakombákat vagy a Qájitbája erődöt.
Alexandriában lehet autóbuszon, minibuszokon vagy villamossal is közlekedni, ami a városban való közlekedéshez jó választás.  A villamosokon általában egy vagon a nőknek van foglalva. A legkényelmesebb közlekedési módszer azonban a taxival való közlekedés.

Alexandria környékén érdemes megjegyezni Rozetta városát is, azon sírkő meglelési helyéről lett híres, amelyik segített a hieroglifák titkát felfedni. A Rozetta Követ Napóleon katonái találták meg, és ma a brit múzeumban van elhelyezve Londonban. A hieroglifákat 1822 – ben fejtette meg a francia Jean Francois Champollion és ezzel felfedte legalább egy részét az ókori  egyiptomi titkoknak, amellyel nagy részben hozzájárult eme birodalom modern felfogásához. Hatásos a rozetti építészet, amelyet az oszmáni időkből származó helyes üzleti házakon figyelhet meg. 

A gyönyörű tengerpartokat fehér homokkal és a tiszta türkizkék Marsá Matrúh városában találhatja. Sok egyiptomi utazik ide pihenni. Szezonon kívül azonban kevés itt az ember és Ön élvezheti a zavartalan fürdőzést.

Legutóbbi érdekességek...

16.05.2011 Vizipipa
14.03.2011 Tevevásár
18.02.2011 Sivatagok

Utoljára a fórumban...

24.09.2011 Hotelek Egyiptomban
08.09.2011 Hurghada vagy Sharm el Sheikh
05.08.2011 Ruházat Egyiptomban
05.08.2011 Euró vagy dollár?
05.08.2011 Nyaralás gyerekekkel Egyiptomban

Utolsó fényképek...

Kairó naplementekor
Szálloda Egyiptomban
Szálloda naplementekor
Egy újabb templ
Templom