Egyiptom - Asszuán

(Oldalak) > > > Asszuán

Asszuán, a Nílus partján

Ez a város Kairótól több mint 900 km-re fekszik. A célból alapították, mert nagy tömegű gránitot fedeztek fel, amely a Gízában lévő piramisok építéséhez kellett. Egykoron az egyiptomiaknak ez jelentette a világ végét, a fekete Afrikába a kaput. A karavánok aranyat, elefántcsontot és rabszolgákat hordtak ide. A császári Róma idejében a kényes de jelentős lakosokat küldték, tehát ez a száműzetés városa volt. A mostani időkben Asszuán egy kedvelt üdülőhely.

A legjobb időszak meglátogatásához a tél, amikor Asszuánban száraz és meleg az időjárás és az átlagos nappali hőmérséklet 26⁰C – ig csúszik fel. Nyáron a hőmérséklet eléri a 40⁰C fokokat is, amely a város megnézéséhez nem a legkiválóbb klíma. 

Értékelés: Egyiptom - Last minute utak, letenky

Előnyös, a turisták számára érdekes a város elhelyezkedése, rögtön a Nílus partján. A folyó itt elbűvölő. Ezenkívül Asszuánban láthatja a fáraók és a görög – római korból származó emlékeket, botanikus kerteket vagy a híres Núbiai Múzeumot. Itt mutatják be Núbia történelmét és kultúráját a történelem előtti kortól egész mostanáig.  Asszuánban található szintén az egyik legjobban megmaradt kolostor erődítmény Egyiptomban. Szt. Simon kolostora a 7. Századból származik és valamikor majdnem 300 szerzetesnek és több száz vándorlónak nyújtott. Már maga az építmény figyelemfelkeltő és a kilátás is gyönyörű innen.
Sok ember rögtön a gátra gondol, amikor Asszuán nevét hallja. 1898 és 1902 között építették fel a helyi asszuáni gránitból. Feladata az állandóan növekvő egyiptomi lakosság miatt az volt, hogy megnövelje a termőföldek felszínét azzal, hogy szabályozva lesz a Nílus folyása. A gát azonban nemcsak a nedvesség forrása, villamos energiát is szolgáltat. Az asszuáni energiát használja mára már majdnem egész Egyiptom.

A gátba kapcsolódik a Nászir - tó, amely a legnagyobb ember által alkotott tó a világon. Költöző madarak állomáshelyévé vált, a tó partján gazellák és rókák tanyáznak, a környékbeli mocsarakban pedig krokodilok és varánuszok élnek.

Abu Szimbel

Körülbelül 280 kilométerre Asszuántól, a Nászir tó partján található Abu Szimbel. Itt található az a két templom, amelyek gyakran a legcsodálatosabbaknak vannak tartva egész Egyiptomban. Eredetileg Ramszesz II. építette a Nílus partján. Az asszuáni gát építésekor szerencsére ezeket a műemlékeket sikerült áthelyezni, mivel elöntötte volna őket a víz. A nagyobbik templomot Ramszesz II. Amenrének, Ptáhnak és Raharachtejnek és saját magának szánta. A templom bejáratát hatalmas reliefek és szobrok alkotják. Csak azért, hogy el tudja képzelni: az ülő királyt ábrázoló szobor mosolya 1 méter széles és a fültől – fülig mért távolság 4 méter. A kisebbik templom Ramszesz feleségének, Nefertarinak és Hator istennőnek szentelt.

 

Legutóbbi érdekességek...

16.05.2011 Vizipipa
14.03.2011 Tevevásár
18.02.2011 Sivatagok

Utoljára a fórumban...

24.09.2011 Hotelek Egyiptomban
08.09.2011 Hurghada vagy Sharm el Sheikh
05.08.2011 Ruházat Egyiptomban
05.08.2011 Euró vagy dollár?
05.08.2011 Nyaralás gyerekekkel Egyiptomban

Utolsó fényképek...

Kairó naplementekor
Szálloda Egyiptomban
Szálloda naplementekor
Egy újabb templ
Templom