Egyiptom - Étkezés

(Oldalak) > > > Étkezés

Étkezés és közkedvelt ételek

Mégha az egyiptomi konyha nem is olyan híres mint például a török vagy a libanoni, nagyon érdekes és ízletes. Nagy részben arab és az iszlám törvények alapján működik. A legtöbb alapanyag az antik kortól nem nagyon változott.

A legfontosabb összetevője az egyiptomi ételeknek a kenyér (Ajs), amelyet általában egyszerű és teljes kiőrlésű liszt keverékéből készítenek nyílt tűzön. A helyiek ezt általában evőeszközként használják, ide csomagolják a húst stb.
Közkedveltek az ún. mezzék, tehát a mellékfogások. Ez lehet például saláta, amelyet mindig friss alapanyagokból készítenek el (beleszámítva a gyógynövényeket és fűszereket) vagy szőlőlevelek, paprika vagy padlizsán darált hússal töltve.
A legkedveltebb egyiptomi ételek közé tartozik a kofta és a kebab. A kofta egy darált és tűzön meggrillezett hús, a kebab általában birkahús tűkre felszúrva és tűz felett elkészítve. Szabályszerűen mindkét húst kilóra adják. Közkedveltek a halak is és más tenger gyümölcsei.
Talán a legismertebb egyiptomi desszert a baklava. Egy olyan desszertről van szó, melyet vékony ostyarétegek alkotnak, köztük pedig darált dió, főleg pisztácia van, szépen leöntve sziruppal. Ez az igazán édes finomság rombusz alakú. Egyiptomi specialitás az Ummi Alí – a tészta rétegek ebben az esetben mogyorókat és mazsolákat rejtenek, melyeket édes tejben áztattak.

Italok

A tea a hagyományos éttermekben és kávézókban kerül terítékre poharakban és nagyon erős és édes. A kávét kicsi bögrékben adják, általában török kávéról van szó, tehát teljesen zaccos. Úgy ahogy a teát, a kávét is a hagyományos kávézókban nagyon édesen adják.

A Stella sör egy klasszikus világos sör, amelyet Kairóban főznek már vagy 100 éve. A Vörös – tenger partján, Al Gounában főzik a konkurens Saqqara sört. Az egyiptomi borokat nem tartották régebben nagyon zamatosnak, de az utolsó időkben a gyártás innovációjának köszönhetően minőségük javult.
Felfrissítheti magát az olyan italokkal, mint a karkadai, amely a hibiszkusz virágából készül vagy a zabaadi, amely egy joghurt kikeverve hideg vízzel és sóval. Kedveltek a friss dzsúszok is, amelyeket bódékban lehet kapni az utcán.

Mindenképpen kerülje a vízvezetékből való ivást!

Úgy ahogy ez érvényes más országokban, úgy Egyiptomban is, hogy otthon lehet a legfinomabbat megkóstolni. Sajnos csak kevés embernek van lehetősége, hogy megkóstolja az igazi házi ételt. Ha mégis meg lenne hívva vendégségbe, akkor illendő egy apró ajándékot vinni a házigazdáknak. Ne felejtse el az iszlám szabályait. Az emberek itt általában későbbi időpontban esznek. A nap főétele az ebéd, amelyet 14 óra körül tálalnak. A jobb éttermeket arról lehet felismerni ahová a helyiek járnak. Biztos, hogy megkedveli a gyors étkezdéket, mivel ezekben semmi közös nincs a fast foodokkal. Az egyiptomi utcai eledelek olcsóak és emellett nagyon ízletesek.

Ha ülve fog egy szőnyegen enni vagy inni, akkor mindig vegye le a cipőjét. Ha nem a nemzetközi hotelok hálózatában mozog, akkor a Ramadán hónapok alatt az utcán ne egyen és ne igyon.

A hummusz, nevének ellenére egy nagyon közkedvelt étel. Egy selymes, illatos kenőkrémről van szó hüvelyesekből. Ha utazni készül, akkor készítse el ezt a hagyományos eledelt és kóstolja meg Egyiptom egy darabkáját már most.

Értékelés: Egyiptom - Last minute utak, letenky

Legutóbbi érdekességek...

16.05.2011 Vizipipa
14.03.2011 Tevevásár
18.02.2011 Sivatagok

Utoljára a fórumban...

24.09.2011 Hotelek Egyiptomban
08.09.2011 Hurghada vagy Sharm el Sheikh
05.08.2011 Ruházat Egyiptomban
05.08.2011 Euró vagy dollár?
05.08.2011 Nyaralás gyerekekkel Egyiptomban

Utolsó fényképek...

Kairó naplementekor
Szálloda Egyiptomban
Szálloda naplementekor
Egy újabb templ
Templom