Egyiptom - A Gízai piramisok

(Oldalak) > > > A Gízai piramisok

A Gízai piramisok, ősidők titkai

Ha úgy dönt, hogy megtekinti a piramisokat Gízában, tudja, hogy ezek a legrégibb turisztikai attrakciók a világon. Mégha hihetetlenül is hangzik, már időszámításunk kezdetén mint nagyon régi piramisok tűntek fel. Krisztus születésének korában ezen piramisok már 2,5 ezer évesek voltak. A Gízai piramisok a világ csodáinak még mindig létező csodái. Ezek az építmények már a régi időktől titkokkal vannak körbevéve. Úgy hisszük, hogy ezek azok az építmények, melyeket a fáraók hagytak felépíteni és mint hatalmas sírhelyekként kellett szolgálniuk. Rejtély azonban az, hogy miért nem találták meg a piramisokban az uralkodók holttestét. Keopsz piramisában csak egy sértetlen kőkoporsót leltek meg, amely azonban üres volt. Sokáig élt az az elgondolás, miszerint a piramisokat rabszolgák építették, de az utolsó években a tudósok inkább afelé hajlanak, hogy földművesek építették őket, akik az év egyes időszakaiban nem rendelkeztek munkával.

Értékelés: Egyiptom - Last minute utak, letenky

A nagy Hufu, ismertebb nevén Keopsz piramisa a legnagyobb piramis az egész Egyiptomban,  2, 3 mil. mészkő téglából épült és  146 méterig ért. Építését i.e. 2570- ben fejezték be és a legöregebb Gízában. Eredetileg ezek a piramisok fényes fehér mésszel voltak bevonva, sajnos azonban ezt a bevonatot az újkori uralkodók saját székhelyük építésére használták fel.

Hafré piramisa majdnem ugyanakkora nagy, a belső járatok nem alkalmasak klausztrofóbiában szenvedő embereknek.

A legkisebb piramis a gízai trióból Menkauré piramisa, amely „csak“ 62 méteres.
A szobor, mely egy szárnyas oroszlán testét és egy nő fejét viseli, sok legendával és mítusszal körbevett. A legismertebb szerint ez a teremtmény kérdéseket tett fel az embereknek, amelyekre ha nem tudták a választ, meg lettek gyilkolva. A Szfinx 21 méter magas és 74 méter hosszú és a legnagyobb valószínűséggel a holtak városának őrzője volt. A Szfinxnek levágott orra van, mely a tudósok szerint a 11. és 15. évszázad között történhetett.

A piramisokhoz kényelmesen eljuthat klimatizált autóbuszokkal vagy minibuszokkal. A legegyszerűbb és leggyakoribb összeköttetés Kairóval van. Innen akár taxival is elvitetheti magát. Az ár attól függ, hogy Kairó mely részéből indul oda, a központból körülbelül 20 egyiptomi fontot kérhetnek el egy útért.

Legutóbbi érdekességek...

16.05.2011 Vizipipa
14.03.2011 Tevevásár
18.02.2011 Sivatagok

Utoljára a fórumban...

24.09.2011 Hotelek Egyiptomban
08.09.2011 Hurghada vagy Sharm el Sheikh
05.08.2011 Ruházat Egyiptomban
05.08.2011 Euró vagy dollár?
05.08.2011 Nyaralás gyerekekkel Egyiptomban

Utolsó fényképek...

Kairó naplementekor
Szálloda Egyiptomban
Szálloda naplementekor
Egy újabb templ
Templom