Egyiptom - Kairó

(Oldalak) > > > Kairó

Kairó

Kairó Egyiptom fővárosa és egyben legnagyobb városa is. A világ legnagyobb metropoliszai közé sorolódik 20 millió lakosával.

Kairó a fatimai dinasztia által lett alapítva i.e. 960 körül, Fusztát iszlám város helyén. A megnevezést az európaiak al Qáhir – ból következtették, Mars bolygó arab megnevezéséből, amely az építés kezdetén aszcendensben volt. A legtöbb ezen építmények közül Kairóban még most is látható – például az al – Azhar egyetem, a három kairói kapu vagy a nagy fatimai mecset. A város fejlődése folytatódott a többi dinasztia uralkodása idején is, mígnem Kairó egy gazdag kozmopolita várossá nem vált. A város minden egyes világtáj felé szélesedett. Izmail, Mohammad Alí unokája, aki 1863 – 69 között uralkodott, meghívta Kairóba Európa építészeit és az iszlám város mellett felépítetett egy várost európai stílusban. A mai napig növekszik Kairó területe, a nemrégiben még sivatagi kihalt területeken új szatellit városok nőnek ki.

Értékelés: Egyiptom Kairó- Last minute utak, Egyiptom - Last minute utak, letenky

Kairó városa

Kairót 4 főrészre tudjuk szétosztani. Ezek a régi Kairó, a központi Kairó, iszlám Kairó és környéke. A fő turisztikai látványosságok a Nílus keleti partján találhatóak.

A modern város szíve a központi Kairó és 19. századi gyönyörű építészettel büszkélkedik. A központ élettel teli és mozgalmas, sok ajándéküzlettel. Ebben a részben található az egyedi Egyiptomi Múzeum, amelyet Kairó meglátogatásánál ne hagyjon ki. Itt van elhelyezve több, mint 100 ezer emlék és tárgy az ókori Egyiptom korából. Ha Kairó megtekintésére több nap áll rendelkezésére, akkor válassza szét eme múzeum látogatását is és válassza ki, hogy melyik kiállítást tekintené meg. Biztos, hogy megéri Tutankhámon galériája, az ókori Egyiptom ékszerei, az Állati múmiák expozíciója, Görög-római múmiák, a Királyi múmiák terme stb. kiállítások.

Öreg Kairó még maga Kairó megalapítása előtt jött létre és találhatóak itt római és korai keresztény emlékek is. A város eme részén ajánlatos betakart vállakkal és hosszú nadrágban járni, mivel ezek nélkül nem engedik be az embert semmilyen objektumba. A kopt Kairó negyed az egyiptomi kereszténység szíve. Látható itt néhány érdekes templom, zsinagóga és mecset is. Látogatható a kopt múzeum is.  

 Az iszlám negyed az Ezeregyéjszaka meséinek világát idézi. Az Iszlám Kairó saját városként működik a városban. Panorámáját a minaretek uralják. Keskeny utcákon fog keresztülmenni és szívhatja közben magába a piaci fűszerek illatát. Itt is elengedhetetlen a kellő öltözék. Az iszlám negyedben néhány száz műemlék található. Biztosan látogasson el az  al – Azhar mecsetbe, amely együtt az egyetemmel már több ezer éven át működik. Sétája során sok gyönyörű mecsettel találkozik majd, megnézheti az útjába kerülő oszmán házakat és betekinthet az Iszlám művészet múzeumába is.

Kairóhoz tartozik szintén két sziget a Níluson. A déli közülük a Róda nevet viseli, az északi úgy ismert, mint Gezíra. Ezen a szigeten áll a Kairói Torony és a Kairói Opera.
A Gízai piramisoknak egy külön fejezet van szentelve.

Kairóban való utazásnál sok lehetőség van – autóbuszok, minibuszok, folyami autóbuszok, villamosok, taxik… Ajánljuk, hogy legalább egyszer próbálja ki a kairói metrót, mivel ez az egyetlen metró az afrikai kontinensen.

Legutóbbi érdekességek...

16.05.2011 Vizipipa
14.03.2011 Tevevásár
18.02.2011 Sivatagok

Utoljára a fórumban...

24.09.2011 Hotelek Egyiptomban
08.09.2011 Hurghada vagy Sharm el Sheikh
05.08.2011 Ruházat Egyiptomban
05.08.2011 Euró vagy dollár?
05.08.2011 Nyaralás gyerekekkel Egyiptomban

Utolsó fényképek...

Kairó naplementekor
Szálloda Egyiptomban
Szálloda naplementekor
Egy újabb templ
Templom