Egyiptom - Királyok völgye

(Oldalak) > > > Királyok völgye

Tutankhamon és más fáraók nyughelye

A Királyok völgye az Új Birodalom uralkodóinak nyugvóhelye. Ez a kanyon, amelyet régebben Igazság helyének is hívtak, a nem vendégszerető Thébai hegyek között található. A völgy felett tornyosul az El Kurn hegy, amely szimbolikusan piramis alakú. A Királyok völgyének van nyugati és keleti ága, miközben a legtöbb sír a keleti szárnyban található.

Összességében 62 sírt fedeztek itt fel, azonban a nyilvánosság számára csak párat nyitottak meg, némelyiken még a restaurátorok dolgoznak. Az első ide temetett uralkodó valószínűleg Thutmosz I. volt i. e. 1512 körül. Ebben a völgyben nem mindegyik sírt fáraó tulajdona.

Létezik egy alap tervrajz, amely alapján a sírok meg lettek építve. Az, hogy merre voltak orientálva a sírhelyek és a helyzetük aszerint változott, hogy melyik dinasztia markában volt a hatalom. Például a 18. dinasztia idejében, amelyik i. e. 1550 – 1295 között uralkodott, egy tipikus sírhelynek négy átjárója volt, amelyekben a lépcsők váltakoztak a hajlott rámpákkal. Az átjárok a „várakozás termébe“ vezettek, aztán a „kocsis terembe“. A következő folyosó ezután az ovális temetkezési kamrába vezetett. Csak ez a terem volt feldíszítve. A legtöbb sírhely észak – déli irányba volt fordítva. A 19. Dinasztia idejében (i. e. 1295 – 1186) a sírhelyek irányítása keleti – nyugati volt, a folyosók süllyedése kevésbé volt gyors és a sírban építettek egy ún. előkamrát. Ebben az időben jelentkeznek a sírhelyekben a faajtók is. Az előző dinasztiához képest az egész sír gyönyörűen ki van díszítve. A színes festmények és a szent könyvből származó szövegek könnyítették meg a halottnak a másvilágon való utazását. A 20. Dinasztia uralkodása alatt (1186 – 1069) a sírhelyek orientációja marad a régi és eme szöghöz igazították a szarkofág helyzetét is. Annak ellenére, hogy az ebből a korszakból származó sírhelyek kevesebb helyet foglalnak el, a belső területek megnőttek. 
A sírok számokkal vannak elnevezve aszerint, hogy milyen sorrendben fedezték fel őket. „Egyes“ számozású VII. Ramszesz sírja, amely már a nagy Görögország és Róma idejében fel lett tárva. Ez a befejezetlen sírhely alig 44 méter hosszú és egy korridor, a sírkamra és egy harmadik kamra alkotja.
A legérdekesebb sír a 62. Számú sír, amely Tutankhamonhoz tartozik. A sírt 1922 – ben tárta fel Howard Carter. Soha nem hitték el neki álmát egy sírról nagy kinccsel, már azért sem, mert Tutankhamon, Echnaton fia, csak kevés ideig élt (i. e. 1336 – 1327) és igazából egy jellegtelen uralkodónak számított. De amikor Carter kinyitotta a sírt, talált itt három kamrát tele fegyverekkel, szobrokkal, bútorokkal, pénzes szekrényekkel stb. Majdnem minden egyes felfedezett kincs a Kairói Múzeumba lett szállítva, ezért ne várjon sokat. A sírhely a többivel összehasonlítva nagyon szerény, mind méretben, mind a fali festmények szintjén. Azonban megtekintheti itt a fiatal fáraó múmiáját.

A Királyok völgyébe a belépőket a parkolóban kell megvenni, az alap belépő három sírhely megtekintését engedélyezi. Ha több sírhelyet szeretne látni, akkor több belépőt kell megvásárolnia. Kivételt képez Tutankhamon és Ajo sírhelye, ahová külön – külön árusítják a jegyeket. A sírhelyek és a bejárat között vonat közlekedik, amelyet egy kisebb pénzösszegért használhat. 

 

Legutóbbi érdekességek...

16.05.2011 Vizipipa
14.03.2011 Tevevásár
18.02.2011 Sivatagok

Utoljára a fórumban...

24.09.2011 Hotelek Egyiptomban
08.09.2011 Hurghada vagy Sharm el Sheikh
05.08.2011 Ruházat Egyiptomban
05.08.2011 Euró vagy dollár?
05.08.2011 Nyaralás gyerekekkel Egyiptomban

Utolsó fényképek...

Kairó naplementekor
Szálloda Egyiptomban
Szálloda naplementekor
Egy újabb templ
Templom