Egyiptom - Théba és Luxor

(Oldalak) > > > Théba és Luxor

Luxor, Karnak és Théba

Vaset, Théba, Luxor. Három név ugyanazon városnak, amelyben eme híres hely történelme tükröződik. Vaset eredetileg egy kicsi halászfalu volt a Nílus mentén, ezután vált fontos menedékhelyévé az egyiptomiak számára a hükszoszok elleni háborúban (i.e. 1550). Vaset fokozatosan az egyesített ország fővárosává vált. A fennhatóság jogán a görögök a város nevét megváltoztatták Thébára. Ugyanilyen jog révén a várost az arabok is átnevezték. Az arab al – Uqsur-ból, ahogy a palotát nevezik, eredt az angol Luxor szó. Manapság a Luxor név alatt általában az új várost értik, és Thébának nevezik a régi főváros romokat a nyugati parton.

Értékelés: Egyiptom - Last minute utak, letenky

Ma Luxornak közel 750 ezer lakosa van és 700 km-re fekszik délre a mostani fővárostól Kairótól.
Luxort tartják a legnagyobb múzeumnak a szabad ég alatt az egész világon.
A luxori templomot III. Amenhotep építette fel Krisztus előtt 1390 és 1352 között azon a helyen, ahol eredetileg Hatsepszut szentélye állt. Ez a hatalmas építményt több évszázadon át továbbépítették – Tutankhamon, II. Ramszesz, Nagy Sándor és mások által. A templomot minden nap 6-tól 21 óráig látogathatja, a főszezonban még egy órával tovább nyitva tart. Tartsa észben, hogy a Ramadán alatt a nyitva tartás, mint más egyiptomi műemlékeknél, korlátozott.

Templomok Karnakban

Karnakban található a legnagyobb szakrális objektum az egész világon. Amon templomának romjai csak engedik gondolni, hogy milyen impozáns méretekkel rendelkezett. A terület magába foglal egy szent tavat is, amelyre egy hatalmas szkarabeusz vigyáz és egy elhíresült oszlopos csarnokot, ahol gigantikus papirusztekercsek oszlopokat látni.

Karnak azonban nemcsak egy templomot jelent, ez egy hihetetlen összeállítása a szentélyeknek, oszlopos csarnokoknak és obeliszkeknek. Az egész komplexum hihetetlenül misztikusnak hat. A Nagy Udvaron láthatja Szeti templomát, az egyiptomi szentháromságnak szentelve, a déli falat kiegészíti III. Ramszesz temploma. Ezen kívül meglátogathatja az oszlopos csarnokot, melyet 134 oszlop alkot papirusz alakú fejekkel. Nyitva áll naponta 6-tól 17.30-ig, a szezonban 18 óráig.

Továbbá a keleti parton megnézheti a Luxori Múzeumot, amely a Luxori Templom és Karnak között fekszik. Itt láthatóak olyan régiségek is, amelyek még az Óbirodalom idejéből származnak.
A nyugati parton találhatóak a thébai nekropolisz sírhelyei és templomai. Az elöljárók, papok, a fáraó asszonyai és gyerekei temetkeztek itt. De vannak itt nagyon egyszerű sírhelyek is, amelyek iparosok és kézművesek utolsó nyughelyei.

Hogy minél alaposabban meg tudja tekinteni a belső környezetet, ajánljuk, vigyen magával kézilámpát és elegendő mennyiségű vizet.

Legutóbbi érdekességek...

16.05.2011 Vizipipa
14.03.2011 Tevevásár
18.02.2011 Sivatagok

Utoljára a fórumban...

24.09.2011 Hotelek Egyiptomban
08.09.2011 Hurghada vagy Sharm el Sheikh
05.08.2011 Ruházat Egyiptomban
05.08.2011 Euró vagy dollár?
05.08.2011 Nyaralás gyerekekkel Egyiptomban

Utolsó fényképek...

Kairó naplementekor
Szálloda Egyiptomban
Szálloda naplementekor
Egy újabb templ
Templom